4Simplicity maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.
jtemplate.ru - free extensions for joomla
./images/header/blog.png

Waar ben ik? (1/3)


In mijn vorige artikel heb ik uitgelegd dat “IT in de cloud” niet meer is dan IT die niet meer direct in eigen huis staat, maar “ergens op het internet”. Natuurlijk is dit wat algemeen, maar het betreft dan ook een groot scala aan mogelijkheden.


Laten we dus een stukje inzoomen op de mogelijkheden die er zijn.


Om het niet onnodig complex te maken zal ik in de aankomende artikelen beperken tot de 3 meest voorkomende varianten: De “public cloud”, de “private cloud” en, mijn persoonlijke favoriet, “connected with the cloud”


Verreweg de meest gebruikte variant is de “public cloud”. Ruim 70% van de mensen in de westerse maatschappij maakt er, al dan niet bewust, gebruik van. Internet is tegenwoordig zo zwaar verweven in de maatschappij, dat bijna niemand er meer aan ontkomt. De andere varianten zal ik in volgende artikelen verder uitdiepen.


Een mooi voorbeeld hiervan is de smartphone; wie heeft zo’n ding tegenwoordig niet? Het eerste wat dit apparaat, waarmee de gemiddelde tiener tegenwoordig toch wel aardig vergroeid is, van je wil weten is je “online ID”. Dit kan je Live-ID, Google-ID of Apple-ID zijn. Wil je dit niet gebruiken mist je Phone direct een heleboel van zijn “smart”  functies.


Vervolgens heb je toegang tot je email, social networks en weet ik veel wat niet nog meer. Al deze dingen bevinden zich in het publieke deel van internet en de afscherming gaat niet verder dan een username en wachtwoordanytimeanyplace…  Waar je precies bent op het internet weet je niet, want Microsoft, Google, Apple en andere providers van online diensten hebben overal ter wereld servers staan en de data wordt onafgebroken over het hele internet rondgestuurd.


Op zich wel leuk om te weten dat je de stabiliteit hebt van miljoenen servers tegelijk, maar ook geen handige gedachte om niet te kunnen vertellen waar jouw data zich op welk moment bevindt. Natuurlijk is het handig om bij de verschillende aanbieders een paar gigabyte ruimte te hebben waarop je niet alleen je leven kunt delen, maar ook je documentjes, mail en andere dingen altijd bij de hand hebt. Met de veelal gratis apps kun je deze bestanden ook nog eens inzien en bewerken en dat is voor persoonlijk gebruik best handig.


Voor zakelijk gebruik gaan dezelfde services opeens geld kosten. Op zich is dat natuurlijk niet onlogisch, maar wel vervelend als je rustig kijkt naar de beperking van het “nooit weten waar je data zich bevindt”. Desalniettemin blijft het goedkoop en makkelijk, dus als de geringe beveiliging en de locatie van de data niet heel belangrijk is, kun je als wat kleiner bedrijf hier rustig gebruik van maken.


Wil je wel met gevoelige informatie aan de slag (boekhouding, CRM, etc) dan kun je bij diverse leveranciers, als bv. Exact, AFAS, PerfectView, deze dienst afnemen. Principes blijven hetzelfde, echter de beveiliging ligt hierbij een beduidend stuk hoger. We spreken dan over SAAS (Software As A Service); met een internet-capable apparaat kun je dan oa. je financiële administratie of HRM-zaken volledig technisch uitbesteden.


Bij SAAS is nog net geen sprake van een private cloud-oplossing. Dit komt doordat de plek van de applicatie nog steeds bij een ander “ergens” in hun datacenters staat en je nooit echt weet waar jouw data zich bevindt. Een ander belangrijk aandachtspunt heb je op de momenten dat je informatie wilt uitwisselen tussen SAAS-toepassingen. Hoewel geen enkele leverancier dit zal willen beamen, blijkt het uitwisselen van gegevens met andere bedrijfstoepassingen een interessant punt wat altijd erg veel issues met zich meebrengt.


Kortom is de public cloud inmiddels een vrij onopvallend, maar toch groot en fundamenteel onderdeel van de wijze waarop wij tegenwoordig omgaan met ICT. Iedereen heeft wel een hotmail-account, webmail en gratis online opslagruimte ergens....of iets wat erop lijkt. Particulier veelal gratis en eenvoudig. Zakelijk relatief goedkoop, maar relatief onveilig en wat lastig als je tussen verschillende systemen informatie wilt uitwisselen.


Voor professionele toepassingen wordt daarom vaker gekozen voor een private cloud, of wordt het bedrijfsnetwerk voor de  medewerkers via internet ontsloten. Over deze varianten meer in volgende artikelen.


Wilt u dieper in detail treden over de uitgebreide toepassingen van cloud-technologie in uw bedrijfsvoering, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Op datum